Skip to main content
Tel.: +31 (0)511 401 238 | Email: info@wam-miniaturen.com

Bouwtekeningen

Je wilt zelf een poppenhuis bouwen vanaf een bouwtekening, maar hoe ga je te werk? De meeste mensen beginnen met het uitzoeken van een geschikte bouwtekening of starten met het tekenen van hun eigen bouwtekening. In poppenhuizenland kan er wat verwarring zijn over de verschillende maten en eenheden waarin bouwtekeningen (en alle andere benodigdheden voor een poppenhuis) te verkrijgen zijn. Er zijn bouwtekeningen met millimeter of centimeter maten, maar er zijn ook (Amerikaanse) tekeningen met inch maten. Het is dus even goed opletten voordat je ergens aan begint. Inches moet je dus bijvoorbeeld eerst omrekenen in millimeters. Een inch in 25,4mm. Er zijn op internet ook genoeg omrekenprogramma's die je hierbij kunnen helpen. Als je dit gedaan hebt, moet je proberen te controleren of alles klopt; er kan bijvoorbeeld een fout in de bouwtekening zitten of je kan een verkeerde omrekening hebben gemaakt. Je kan het controleren het beste doen op een andere dag dan dat je het omrekenen hebt gedaan of je kan natuurlijk vragen of iemand met je meekijkt en rekent.

Begin met een overzicht te maken van alle benodigde basismaterialen, voornamelijk hout in deze fase van het poppenhuis maken. Zet je materialen duidelijk op lijsten: dus bijvoorbeeld per plaatdikte de maten waarop de panelen gezaagd moeten worden. Controleer of je de aantallen (want soms heb je twee dezelfde nodig voor bijvoorbeeld de zijgevels) goed op de lijst hebt staan. Beter tweemaal controleren, dan eenmaal fout laten zagen...

Laat een goede houthandel de panelen zagen en zorg ervoor dat je zeker weet dat daar nauwkeurig gezaagd wordt. Als je dit niet zeker weet, laat dan eerst een proefstuk zagen en meet het na. Laat ook weten waarvoor je het plaatmateriaal gaat gebruiken en dat het dus belangrijk is dat het zaagwerk precies wordt uitgevoerd. Als je een millimeter mist of teveel hebt wordt het een ramp om je huis goed in elkaar te krijgen. Controleer alle gezaagde panelen met jouw lijst.Vanzelfsprekend is een goede rolmaat noodzakelijk.

Je hebt nu de panelen en vervolgens moet je gaan zorgen voor de kozijnen. Koop eerst de kozijnen alvorens je de kozijnsparingen gaat zagen! Ten eerste heb je dan de gewenste kozijnen in huis en je voorkomt dat je vanaf de tekening sparingen gaat zagen voor kozijnen die niet meer leverbaar zijn. Je kunt bij de kozijnen bepalen wat de sparingmaat moet worden. Gewoonlijk neem je rondom ongeveer 1 tot 1,5mm tolerantie,dus 2-3 mm breder en hoger dan de strakke inbouwmaat.van het kozijn. Controleer wel of de opdek van de kozijnen dit toelaat. Teken op de panelen die de voorgevel, zijgevel etc moeten worden de kozijnsparingen af en houd rekening met lijnen die door moeten lopen; dus bijvoorbeeld de bovenkant van je voordeurkozijn is ook de bovenkant van je raamkozijnen. Dit geldt dus ook voor kozijnen in zijgevels etc. Als je zeker weet dat alles goed is afgetekend, dan kun je de sparingen gaan zagen. Tip: met een decoupeerzaag gaat dit het beste; zorg wel voor een zaagblad met een zeer fijne vertanding. Deze zijn uitermate geschikt voor het zagen van de sparingen. Hoe begin je: boor in een hoek binnen de lijnen een gaatje, zodat daar het blad van de decoupeerzaag doorheen kan en je kunt beginnen. Heb je nooit met een decoupeerzaag gewerkt, oefen dan eerst op een oud/rest stuk plaatmateriaal. Wellicht heeft de houthandel wat rest stukjes plaatmateriaal als dit je eerste zelfgemaakte poppenhuis wordt. Nadat je alle sparingen gezaagd hebt, kun je de kozijnen gaan monteren en de binnenafwerklatten gaan lijmen. Dit gaat namelijk vaak erg lastig als je het huis al in elkaar hebt gezet.

Nu kun je het huis (eindelijk?!) in elkaar gaan zetten. Je moet voordat je de panelen gaat monteren een goed plan hebben gemaakt over de volgorde, zodat je niet voor de verrassing komt te staan dat je bijvoorbeeld een binnenwand niet meer gemonteerd krijgt.

Hoe moet je het poppenhuis in elkaar zetten en wat heb je nodig?

Je kunt kiezen om alleen te lijmen (witte houtlijm) of om lijm en schroeven te gebruiken. Ga je schroeven gebruiken, gebruik dan schroefjes bijvoorbeeld 2,5 x 20 of 2,5 x 25 met kruiskop en je zult een schroefbitje PZ1 nodig hebben. Je moet de schroefgaatjes voorboren met boortje 2,5mm en even souvereinen, zodat het kopje gelijk komt met de bovenkant van het plaatmateriaal. Verder heb je schilderstape nodig om de gelijmde vlakken tijdens het uitharden van de lijm te fixeren. De crepetapes hebben de nare eigenschap dat je vaak de tape niet goed verwijderd krijgt en de lijmlaag blijft zitten. Goldtape heeft deze nare eigenschap niet en is zelfs na een jaar nog probleemloos te verwijderen.

Wij leveren: goldtape te vinden onder "materialen" ->"gereedschappen & lijmen" art.nr. WM1007 decoupeerzaagblad onder "materialen" -> "accessoires" art.nr. WM2001 schroefbitje PZ1 onder "materialen" -> "accessoires" art.nr. WM2002 schroeven diverse maten "materialen" -> accessoires"

Als het goed is zit het zogeheten casco van je poppenhuis nu in elkaar! Nu op naar het bekleden en inrichten ervan! (Dacht je dat je bijna klaar was? De ervaren miniaturisten kunnen je vertellen dat het bekleden en inrichten van een zelfgemaakt poppenhuis jaren kan duren...)

Veel succes en vooral plezier met het zelf bouwen van jouw eigen poppenhuis!

NB: mocht je naar aanleiding van deze beknopte uitleg vragen hebben over het zelf bouwen van je poppenhuis, stuur ons dan gerust een mailtje of vraag het ons persoonlijk op 1 van de poppenhuisbeurzen.
NB2: mochten sommige termen je (nog) niet bekend voorkomen, dan kan Wikipedia wellicht uitkomst bieden.


A64 Tiny Turnings Handleiding

A64 Tiny Turnings Handleiding

De complete handleiding van Tiny Turnings..

€ 8,00

DHM4376 Bouwtekening nr.1

DHM4376 Bouwtekening nr.1

Bouwtekening nr.1 Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,t..

€ 9,80

DHM4377 Bouwtekening nr.2

DHM4377 Bouwtekening nr.2

Bouwtekening nr.2 Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,t..

€ 9,80

DHM4378 Bouwtekening nr.3

DHM4378 Bouwtekening nr.3

Bouwtekening nr.3Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,tr..

€ 15,80

DHM4379 Bouwtekening nr.4

DHM4379 Bouwtekening nr.4

Bouwtekening nr.4Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,tr..

€ 9,80

DHM4380 Bouwtekening nr.5

DHM4380 Bouwtekening nr.5

Bouwtekening nr.5Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,tr..

€ 9,80

DHM4381 Bouwtekening nr.6

DHM4381 Bouwtekening nr.6

Bouwtekening nr.6Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,tr..

€ 9,80

DHM4382 Bouwtekening nr.7

DHM4382 Bouwtekening nr.7

Bouwtekening nr.Amerikaans huis getekend door archictect Fred Stephenson. Maak het huis klassiek,tra..

€ 15,80

DIY336 Bouwtekening Georgian Mansion (herenhuis)

DIY336 Bouwtekening Georgian Mansion (herenhuis)

Bouwtekening Georgian Mansion (herenhuis)Tekeningen van Jackson's Miniatures Ltd Maak het huis in Ge..

€ 16,50

DIY337 Bouwtekening Georgian Cottage (Landhuis)

DIY337 Bouwtekening Georgian Cottage (Landhuis)

Bouwtekening Georgian Cottage (Landhuis)Tekeningen van Jackson's Miniatures Ltd Maak het huis in Geo..

€ 10,70

Weergeven 1 t/m 10 van in totaal 10